Alumini. El material compromès amb el medi ambient

18 March, 2019 By

L’alumini és un material freqüent en tota mena de construccions, però pel seu excel·lent comportament en termes de reciclatge, es perfila com a element estrella per a construccions verdes o bioclimàtiques. L’arquitectura bioclimàtica pot definir-se com el disseny i la construcció d’edificis posant especial atenció a les condicions climàtiques i ecològiques. Per això, busca aprofitar els recursos disponibles – com el sol, la vegetació, la pluja o el vent- i així, reduir l’impacte ambiental emparentat amb el consum d’energia.

Com veiem, triar materials de construcció que redueixin el dany amb el medi ambient és molt important en aquest tipus d’arquitectura. L’alumini ha demostrat ser un material de construcció fort, resistent a la corrosió, lleuger i particularment eficient en termes de consum d’energia. És excel·lent per reflectir la llum i la calor, pel que és molt apropiat per a condicions de calor extremes. Aquesta condició de reflectivitat de l’alumini el fa ser un material idoni en una instal·lació de ‘sostres frescos’, aquells capaços de reflectir la llum solar i retenir menys calor.

La seva gran polivalència fa que s’utilitzi en multitud de parts en la construcció d’un edifici. Des de sostres, perfils de finestres i portes, conductes, ventilació o façanes.

I cal no oblidar que, l’alumini és pràcticament un element 100% reciclable, la seva taxa de recuperació en construcció és d’un 95%, i el seu reciclatge estalvia el 95% de l’energia utilitzada en la seva producció inicial. Per tant, quan construeixis amb alumini has de saber que estàs fent-ho amb mentalitat reciclable, alguna cosa vital en els temps que corren.